Wat is nu precies een e-Smoker?

De e-Smoker ook wel e-Sigaret of verdamper genoemd is een geweldig alternatief als vervanging van een normale sigaret. De elektronische sigaret is hierdoor inmiddels vaak in het nieuws geweest, zowel positief als negatief. Maar wat houdt e-smoken of verdampen nu precies in, en is het nu eigenlijk wel of niet slecht voor de gezondheid?

De feiten over een sigaret op een rijtje

Bij een normale sigaret vindt verbranding plaats, hierdoor komen veel schadelijke stoffen vrij welke uw gezondheid zeer zeker kunnen beinvloeden. Veel mensen denken dat teer, nicotine en koolmonoxide de enige schadelijke stoffen in de sigaret zijn omdat dit als enige staat vermeld op het pakje sigaretten. Maar u krijgt bij het roken van een sigaret vele honderden giftige stoffen binnen waarvan 300 kankerverwekkend zijn! Deze stoffen komen na de verbranding van de tabak pas vrij en staan daarom niet op de pakjes vermeld. Schrikt u niet we beschrijven enkele van deze stoffen:

Aceton - Dit is een stof die je bijvoorbeeld gebruikt om nagellak van de nagels te verwijderen.
Arsenium - Dit is gif, het word bijvoorbeeld in mierenbestrijdingsmiddelen gebruikt.
Fosfor - Deze giftige stof zit verwerkt in rattengif.
Terpentine - Terpentine word gebruikt om kwasten schoon te maken en verf te verdunnen.
Formaldehyde - Word door de begrafenisondernemer gebruikt om een lijk langer goed te houden en wordt gebruikt in o.a. kunstmest, textielverf en desinfecterende middelen en is kankerverwekkend.
Xyleen - Zat vroeger in merkstiften, dit mag nu niet meer omdat deze stof kankerverwekkend is.
Benzeen - Deze kankerverwekkende stof mag in Nederland niet meer verkocht worden, de stof werd gebruikt om inkt, rubber of verfoplossende middelen te maken.
Polonium - Dit is een radioactieve afvalstof.

Verdampen dus niet verbranden

De e-Sigaret heeft als voordeel dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen (dit geld natuurlijk alleen als u verdampt met een nicotinevrije vloeistof). Bij het e-Smoken vindt namelijk geen verbranding plaats maar verdampt u de vloeistof, deze wordt verhit tot het kookpunt zodat er damp ontstaat dat u inhaleerd. Er zijn veel keuze mogelijkheden in de diversen vloeistoffen, zo kunt u bijvoorbeeld een vloeistof aanschaffen waar geen nicotine in verwerkt zit, maar omdat onze produchten veel gebruikt worden door mensen die willen stoppen met roken kunt u er ook voor kiezen een nicotine vloeistof te gebruiken. Hierin kunt u zelf de hoeveelheid bepalen en zo op eigen tempo af te bouwen en van de nicotineverslaving af te komen. Want uiteraard is nicotine wel verslavend en ongezond. Onze vloeistoffen zijn er in verschillende sigaretten, fruit en overige smaken met diversen nicotinegehaltes.

Hopelijk hebben wij u voldoende informatie verschaft met deze beknopte beschrijving. Twijfelt u nog en wilt u meer informatie? U kunt dan altijd contact met ons opnemen!

Wat zijn de voor en nadelen van de e-Sigaret?

Door alle berichtgeving en de wirwar in en om de media is er flinke onduidelijkheid ontstaan wat betreft het elektronisch roken. Is het nu wel schadelijk voor de gezondheid of juist niet? Kan ik beter gewoon mijn sigaretje blijven roken, of is het minder slecht om te beginnen met e-smoken?
Heel veel mensen weten zich op dit punt geen raad meer door de verschillende en tegenover elkaar staande berichtgevingen. Begrijpelijk is dat men het allemaal niet meer weet en de meeste blijven daardoor dan ook maar bij hun vertrouwde gewoonte en tabaksproduct.
Hieronder beschrijven we de belangrijkste voor en nadelen van de e-sigaret en zetten deze voor u op een rijtje zodat u wellicht meer inzicht krijgt in het gebruik van de e-Sigaret tegenover het roken van tabak.

voor en nadelen van de e-sigaret Voordelen e-sigaret

De e-sigaret heeft vele voordelen ten opzichte van normale tabak. Hieronder een kleine opsomming van de verschillende voordelen.

 • E-sigaretten bevatten geen kankerverwekkend teer, koolmonoxide en stikstofoxide, die de ademhaling en conditie verslechteren en bovendien hart en bloedvaten aantasten.
 • Naast nicotine en teer blijft de e-sigaret roker ook gevrijwaard van de honderden andere giftige stoffen die men binnenkrijgt bij het roken van tabak. In normale tabak zitten vele giftige stoffen die bij het verbranden van de tabak vrijkomen dit kan oplopen tot 4000 gifstoffen waarvan er ongeveer 300 kankerverwekkend zijn. De e-sigaret bevat (indien gekozen voor een vloeistof met nicotine) nicotine als enige gifstof.
 • E-sigaretten produceren nagenoeg een geurloze damp in plaats van stinkende rook. Hierdoor blijft de omgeving, maar ook de kledij van de roker vrij van tabaksluchtjes.
 • E-sigaretten zijn niet brandgevaarlijk.
 • E-sigaretten geven de gebruiker geen gele tanden en vingers zoals normale sigaretten of shag.
 • Het roken van de e-sigaret is vele malen goedkoper, mede omdat de e-liquids niet worden belast met accijnzen.
 • Geen asbak en aansteker meer nodig.
 • Geen pakje meer nodig dat in broekzak, hemdzakje of handtas gepropt moet worden. De e-sigaret is handig en compact.
 • U kunt op elk moment gebruik maken van uw e-sigaret, u kunt hem na een paar haaltjes gewoon weer opbergen.
 • De navullingen zijn in zeer veel verschillende smaken te verkrijgen.
 • U kunt een keuze maken uit nicotinevrije liquids of een liquid met nicotine. De liquids met nicotine zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar.
 • U zou langzaam kunnen afbouwen in nicotinegehalte wanneer u de e-sigaret gebruikt om uiteindelijk te stoppen met roken.
 • De e-sigaret mag bijna overal gebruikt worden. Dus ook in bijvoorbeeld de horeca of in het openbaar vervoer. De damp (zonder niocotine) is immers niet schadelijk voor de omgeving. Natuurlijk kunt u het beste eerst navragen of u de e-sigaret mag gebruiken bij de gelegenheid waar u zich bevind.

voor en nadelen Nadelen van de elektrische sigaret

 • Ook in e-sigaretten met een nicotinehoudende liquid zit een giftige stof, te weten nicotine. Deze stof is slecht voor hart-en bloedvaten. Nicotinevrije liquids bevatten deze stof uiteraard niet.
 • Naast het feit dat nicotine giftig en schadelijk voor de gezondheid is, is het een zeer verslavende stof.
 • Sommige personen kunnen het gevoel van een droge mond ervaren bij het gebruik van een e-sigaret.
 • Tabakssmaken zijn moeilijk te evenaren en kunnen in het begin anders smaken als u gewend bent van een gewone sigaret, ervaring leert dat gewenning dit probleem teniet doet.


| Meer